Ernesto Nikkels is Productiemedewerker aan de opzetmachine bij PilloPak. Benieuwd hoe Ernesto het vak bij PilloPak ervaart? “Hier krijg je kansen. Toen ik hier kwam wist ik niets van verpakkingen en nu ben ik bezig om Machinevoerder te worden.”
"Het leuke aan mijn werk aan de opzetmachine? Het is tastbaar: je ziet het eindproduct ontstaan waar later de koekjes, hamburgers of andere producten in worden verpakt.
Ik leg een vel karton in de opzetmachine en die komt er aan de andere kant uit als gevouwen en gelijmd bakje. Die pak ik vervolgens in volgens de voorschriften van de klant.”
“Ik werk nu een paar maanden bij PilloPak. Toen ik hier kwam, wist ik niets van verpakkingen. Ik heb een HBO-opleiding Commerciële Economie gedaan, dus ik heb een heel andere achtergrond. Al na een paar maanden kreeg ik de kans om mijn werkzaamheden uit te breiden. Ik word nu intern opgeleid tot Machinevoerder voor de opzetmachine. Als er een nieuwe order met andere verpakkingen moet worden verpakt, moet eerst de machine worden omgesteld. Ik leer nu om de machine om te stellen.”
“Ik vind het mooi dat ze mij de kans geven om ook het omstellen van machines te leren. Dat maakt het werk voor mij uitdagender en afwisselender. Ik ben van mezelf eigenlijk niet technisch, maar als je maar enthousiast en gemotiveerd bent dan kun je alles leren. Ik word hier goed begeleid door ervaren collega’s, die altijd bereid zijn om te helpen.”
“We maken veel verpakkingen voor de voedselindustrie. Nu ik hier werk, kijk ik heel anders naar verpakkingen. Als je ziet hoeveel plastic verpakkingen er nog zijn die ook prima vervangen kunnen worden door golfpapier, dat is dit echt een groeimarkt. Persoonlijk vind ik het mooi om een bijdrage te leveren aan de omslag van plastic naar karton.”
“Aan de opzetmachine werk je in een 3-ploegendienst. De ene week heb je ochtenddienst, daarna nachtdienst en daarna middagdienst. Je werkt hier samen met mensen van verschillende achtergronden, zowel qua opleiding als cultuur. Wat mij meteen opviel toen ik hier kwam werken is de informele sfeer. Natuurlijk wordt er hard gewerkt, maar er is ook tijd voor een grap en een grol. Dat is ook belangrijk.”